Monday, June 12, 2006

Sukkia paleleviin jalkoihin...

kun meinasi usko mennä lämpimien ilmojen alkamiseen... sukat valmistuivat eilen.
Lanka: OnLine Supersocke 100 Summer Color (45% pvl, 40% villa, 15% polyamidi) ja puikot: Addi 30 cm kokoa 2,5
onlinesummer
Kantapää ja kärki Ullaneuleen ohjeella. Eka kerta, kun käytän puuvilla-villa -sukkalankaa, mielenkiintoista nähdä, kauanko sukat kestävät käytössä ?

Palstalla ajankohtaista: miten savimaata pitäisi hoitaa jotta siinä saisi rehut kasvamaan ? Nimim. aiemmin hiekkamulta :-)

6 comments:

Ziina said...

kokeile hiekkaviljelyä...

Arteeni said...

Hienot raitasukat!

Hiekkaa minäkin ajattelin ehdottaa, savessa on ykeensä ravinteita tosi paljon, mutta se painuu liian tiiviiksi useimmille kasveille.

Anonymous said...

Ihanan utuiset sukat :-)

Laita mailia jos haluat verenpisaroita, menen tontille taas ens vkl:na ja voin kävästä hakemassa sullekin muutaman kukan :-)

Sahrami said...

Kateviljely.
Sama periaate on hiekkaviljelyssäkin, mutta savimaa imaisee hiekat itseensä kovin nopeasti (olen sitäkin yrittänyt).

Minä olen nyt 12 vuotta kasvattanut kasvimaatani, joka on ehdotonta savea. Sinne on ajettu (kasvimaan koko on kasvanut ajan myötä noin 2x4m nykyiseen noin 4x6m) kolme traktorin peräkärryllistä lehmänlantaa, kymmeniä isoja turvesäkkejä turvetta, sepeliä useita kottikärryllisiä, hiekkaa tonneittain...
Mitään ei ole jäljellä, savea vain. Kunnes neljä vuotta sitten kokeilin kateviljelyä ruohonleikkuusilpulla (silloin oli tilanne, että en kyennyt ajattelemaan asioita kovin pitkälle kerrallaan, ja kateviljelyn otin käyttöön kun ajattelin, että ei tartte kastella niin usein). Ja olin ällikällä lyöty. Ikinä en olisi uskonut, että 10-20 cm ruohosilppukerros kasvimaalla aiheuttaa sen, että siellä kasvoi PORKKANOITA!!!

Minä olen hurahtanut. Kateviljely.

Linne said...

Kiitos näistä vihjeistä !
Sain jo vihiä hiekanhakupaikasta, menen huomenna tarkastamaan.
Tuo kateviljely kuulostaa hyvin kiinnostavalta; ihanko totta jopa 10 cm kerros katetta ? Olen aina luullut että 1 - 2 cm ...
Katetta voisi tosiaan kokeilla, vaikka heti sipuleille, ja porkkanaakin on tulossa (ainakin vähän) harson alla.

Sahrami said...

Kateviljelyn idea on nimenomaan PAKSU katekerros. Se estää auringonvalon pääsyn maan pintaan, jolloin rikkaruohonsiemenet eivät idä. Mysö juuristolla lisääntyvät ja leviävät rikkaruohot eivät kovin hyvin pääse paksusta katteesta läpi. Tästä voin kertoa esimerkkinä omalta läntiltäni ohdakkeen: niitä kasvoi siellä valehtelematta satoja (ja pieni läntti!!!) koko kesän sai olla rukkasten kanssa niitä kiskomassa. Katteen alta niitä nousi ekana kesänä vain kymmeniä, ja toisena kesänä muutamia. Niitä on NIIN HELPPO nyppiä yhden viikossa, kun ennen sai repiä vaikka kuinka ja selän takaa nousi jo uusi...

Paksu kerros katetta myös pidättää kosteuden maassa. Ennen katteen levittämistä täytyy kastella huolellisesti, koska katteen läpi ei kastelukannulla saa vettä menemään. Tämä ominaisuus myös suojaa maata, oikein sateisina kesinä maa ei liety (ja rankkasateilla), kun kate suojaa sitä. Katteen alla kosteus pysyy, parhaimmillaan olen joutunut kastelemaan kaksi kertaa kuussa!

Viherkate lannoittaa maata. Sen kanssa voi joutua olemaan varovainen, perunahan ei juuri typestä tykkää. Silloin voi antaa tuorekatteen kuivahtaa päivän tai pari, ja osa typestä haihtuu. Mä kyllä olen saanut isoja hyviä pottuja ruohokatteella... Mutta johtuu varmaan tuosta savesta, se sitoo kaiken mahdollisen...

Katetta joutuu lisäämään muutaman kerran kasvukaudessa, jotta katekerros pysyy riittävän paksuna. Ohuesta (1-2cm) katteesta ei ole kuin kiusaa, sen alla rikkaruohot rehottavat ja se päästää maan kuivumaan. itkua siitä tulee.
Katteeksihan kelpaa kaikki sanomalehdestä alkaen (no, ehkä ruokakasveille ei kannata paperia tuhlata paljoakaan), puunlehdet, olki, ruohosilppu... Havupuuhaketta ei kannata laittaa katteeksi, koska se on niin pihkaista, että se tappaa herkemmät kasvit. Terpeenejä ja tärpättiä...

Oikeaoppisessa kateviljelyssä ei maata käännetä lainkaan, vaan keväällä kate haravoidaan kylvorivin kohdalta pois ja kylvetään siihen. maa pysyy pehmeänä ja kuohkeana.
Savimaassa suosittelen kuitenkin kääntämään maan ainakin parina ekana syksynä, jotta multakerrokselle saa jonkinlaista syvyyttä. Parantaa juuresten viihtymistä.

Meillä kahden kesän jälkeen mies totesi, että mun hulluus onkin ihan hyödyllistä - meillä oli ekan kerran MULTAA kasvimaalla. Mies sitten vähän innostui ja kylvettiin muutama vako pottua... Yhdeksältä illalla piti lähteä hakemaan siemenperunoita ja kymmeneltä päästiin kylvämään...

Minä olen hurahtanut.